Erbjuder alla städfirmor RUT-avdrag?

Det är inte bara du som beställare som ska uppfylla villkor för att få ta del av RUT-avdraget. Även städfirmorna eller flyttföretagen måste uppfylla krav för att RUT ska kunna erbjudas. För att du ska kunna använda dig av avdraget när du bokar storstädning, hemstädning eller fönsterputs måste företaget vara registrerade och betala F-skatt. Om det inte finns en F-skatt är företaget inte registrerade som firma och inget avdrag kan således ges. När du ska välja städfirma är detta något som är mycket viktigt att ha i åtanke. Dammsuga golvet

Då gäller avdraget

Det är inte alltid lätt att ha koll på alla skattereduktioner, avdrag och olika stöd som kan beviljas av staten och RUT-avdraget är inget undantag. Det är inte heller lätt att veta när avdraget faktiskt kan användas. Här listar vi vad som gäller.

  • Du måste vara minst 18 år gammal och uppfylla kraven från Skatteverket
  • RUT-avdraget gäller för hushållsnära tjänster som städning i hemmet, flyttstädning och fönsterputs
  • RUT-avdraget kan endast användas på en adress där du står skriven eller som du är ägare på
  • Du får maximalt dra av 50 % av arbetskostnaden
  • RUT-avdrag kan användas för anlitande av flyttfirma
  • RUT-avdrag är personligt och kan inte ges bort till någon annan

RUT-avdrag när du anlitar städfirma

En av de främsta orsaker till att allt fler har möjlighet att anlita en städfirma är RUT-avdraget. RUT-avdraget är en skattereduktion som tilldelas alla privatpersoner i Sverige som är över 18 år och som uppfyller kraven. Det är Skatteverket som delar ut bidraget som sammanlagt med ROT ger dig 50 000 kronor om året att använda dig av. Enkelt förklarat kan man säga att RUT fungerar som en typ av rabatt, där du alltid får 50 % reducering på den totala arbetskostnaden när du anlitar städtjänster till ditt hem eller till den adress där du står skriven. Avdraget gäller dock endast för arbetskostnaden och kan således inte användas om du köper material, t.ex. städmaterial från en städfirma eller flyttkartonger från ett flyttföretag.

Gäller RUT-avdraget för alla i Sverige?

RUT-avdraget gäller för alla som är över 18 år och som betalar ett visst belopp i skatt i Sverige. Skatten kan komma från studiemedel, från pension eller från inkomst av tjänst eller eget företag. Avdraget kan inte ges vidare till någon annan. Däremot kan du och en eventuell parter dela på RUT-avdraget, t.ex. i samband med en flytt. Dessa 50 000 kronor som tilldelas gäller inte per hushåll, utan per person. Bor ni två vuxna i samma hushåll som uppfyller villkoren har ni tillsammans 100 000 kronor att använda er av.

Att boka flyttstädare

Tänk på att de flesta flyttfirmor är anpassningsbara, så länge man är tydlig med vad man önskar för hjälp innan själva flyttdagen. När man anlitar hjälp med packning brukar flyttföretagen själva ta med sig flyttlådor och det packningsmaterial som behövs för att bohaget ska kunna flyttas på ett säkert sätt. Magasinering innebär att man förvarar sitt bohag i ett förråd. Detta är perfekt för den som inte får nycklarna samma dag som man flyttar ut. Flyttbolaget förvarar helt enkelt ens bohag tills det är dags för inflyttning.

Pris och offert

Innan flytten får man en offert med ett prisförslag. Priset kan variera kraftigt när man anlitar en flyttfirma, därför kan det vara en fördel att ta in flera olika offerter. På så vis vet man var priset brukar ligga runt samt att man får prata med olika firmor. Det är viktigt att hitta rätt firma, då de ansvarar för hela ens bohag. Priset baseras på hur lång transportsträckan är, hur många mannar som behövs för flytten, hur stort bohag man har, vilken våning man bor på om det inte finns en stor hiss och om man vill ha extra tjänster såsom flyttstädning eller packhjälp. Det är därför viktigt att vara väldigt tydlig med exakt vad man behöver hjälp med, så att offerten blir korrekt.

Det finns oftast två olika varianter: fast pris eller timpris. Med ett fast pris vet man exakt var man hamnar, medan ett timpris beror helt på hur lång tid flytten tar.